Esittelyssä Flight Method, Step 1

Mitä fiiliksiä seuraavat sanat sinussa herättävät? Kokovartalokankeus, painon tunne rinnalla, jäykkä olo, ahdistus, vaikeus rentoutua, kireys, niskakipu, selkäkipu ja päänsärky. Et halua tuntea noista yhtäkään, mutta silti monen kohdalla totesit check, check ja check. Kahden viikon sohvalla makaamisen jälkeen voikin huutaa jo Bingo! Kyseiset tuntemukset voivat liittyä moneen eri vaivaan ja tilaan, mutta hyvin usein ne ovat myös liitoksissa kehon jumeihin.

Yksipuolinen rasitus kuormittaa kehoa. Samoin tekee passiivisuus ja yhtäjaksoinen istuminen. Fyysistä työtä tekevällä työntekijällä ei ole aina mahdollisuutta pitää säännöllisiä taukoja eikä tehdä työtä ergonomian kannalta optimaalisessa asennossa. Kaikenlainen liikkuminen on hyvää vastapainoa työlle, mutta raskaan työn raatajat tarvitsevat spesifimpää kehonhuoltoa palautuakseen töistä kunnolla. Jos esimerkiksi työhösi kuuluu paljon staattista yläraajatyötä hartiatason yläpuolella, ei viikottaiset tai päivittäisetkään kävelylenkit auta vartalosi lihaksistoa palautumaan työn aiheuttamasta rasituksesta. Kävely voi toki toimia hyvänä rentoutumiskeinona ja aerobisen liikunnan muotona.

Eräs väsynyt duunari pitkän työpäivän jälkeen. Näitäkin hetkiä tarvitaan.

Flight Methodin ensimmäinen osa on nimeltään Equipment Check eli välineiden tarkistus. Termi tulee lentomaailmasta ja kuvastaa tilannetta, jossa lennon miehistö koneelle saavuttuaan tarkistaa koneessa olevan tarvittavat välineet sekä varmistaa niiden kunnon. Jos joku olennainen väline ei ole kunnossa, lennon lähtö viivästyy, koska paikalle pitää toimittaa hyväkuntoinen väline tai viallinen väline pitää korjata, jotta kone voi lähteä turvallisesti matkaan. Kone voisi periaatteessa lähteä viallisen välineenkin kanssa, mutta silloin lento ei olisi turvallinen, eikä lento siinä tapauksessa todellisuudessa lähde mihinkään. Samaa ajatusta voi soveltaa fyysiseen harjoitteluun.

Flight Methodin ensimmäinen osa vastaa fyysisessä harjoittelussa kehon jumien avaamista (Releasing Body’s Stiffness). Sen tarkoitus on varmistaa, että keho on valmis vastaanottamaan treeniä mahdollisimman hyvin. Kun ensin avaa kehon jumeja ja pitää huolen, että keho on vetreä ja tasapainossa, voi hyvillä mielin treenata isoillakin painoilla. Aivan kuten lentokone voi lähteä turvallisesti lentoon kun välineistö on tarkistettu ja hoidettu kuntoon. Kyllähän kokovartalokankeakin ihminen voi ampaista suoraan kyykkytangon alle, mutta riski erilaisille vammoille ja harjoittelun tuloksettomuudelle on tällöin suurempi. Kannattaa siis panostaa alusta asti järkevään ja kokonaisvaltaiseen harjoitteluun. Mikäli olet treenannut jo pidempään, mieti toteutuuko kehonhuolto omalla kohdallasi vai jääkö se monesti vähemmälle?

Kehon jumien avaamiseen itse riittää joissain tapauksissa pelkkä oma keho, mutta seuraavistakin välineistä on hyötyä:

Tennispallo x 2
Hierontapallo
Putkirulla
Pyyherulla
Tuoli tai sohvanreuna


Näistä on tulossa oma postaus myöhemmin Esittelyssä Flight Method -postaussarjan jälkeen.

Seuraavassa postauksessa käsitellään Flight Methodin toista osaa ja puhutaan lämmittelyn ja kehonosien aktivoinnin tärkeydestä. Pysy siis kuulolla!

Lue myös nämä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *