Duunari vs. Toimistorotta – Miten Kroppa Rasittuu Erilaisissa Töissä?

Fyysisesti raskaita töitä löytyy yhä pilvin pimein, vaikka teknologia ja tekoäly kehittyvät kovaa vauhtia ja robotit hoitavat osan ihmisten töistä. Toimistolla tai läppärin ääressä töitä naputtavia työntekijöitä löytyy varmasti vielä enemmän, digitalisaation kasvaessa ja levittäytyessä jollain tapaa lähes joka alalle.

Suurimman eron fyysisen työn ja toimistotyön välille, tekee työn fyysinen kuormittavuus ja työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa oman työpäivänsä kulkuun.

Haasteet ergonomian toteutumisessa

Toimistotyöntekijöillä on usein mahdollisuus säätää työpisteensä ergonomiaa esimerkiksi sähkökäyttöisen pöydän tai ergonomisemman tuolin avulla. Toimistotyöntekijä voi myös vaihtaa asentoa, seistä, istua jumppapallolla tai tehdä etätöitä vaikka sängystä käsin. Mahdollisuuksia löytyy eri tavalla kuin fyysisesti raskaassa työssä.

Toki toimistotöitäkin on erilaisia. Osa toimistotyöläisistä viettää päivät hektisessä ympäristössä asiakkaita palvellen, siinä missä osa nauttii ylhäisestä yksinäisyydestä oman toimistohuoneen rauhassa taukojumppaillen. Toimistotyö voi olla henkisesti kuormittavaa ja kiire niin valtava, että ergonomiasta huolehtimiselle ei tunnu liikenevän aikaa. Silti toimistotyöntekijällä on mahdollisuus -ainakin periaatteen tasolla- vaikuttaa omaan työskentely-ympäristöönsä. Fyysisesti kuormittavaa työtä tekevällä duunarilla sitä harvoin on. Duuni tehdään siinä ympäristössä ja niillä välineillä, jotka on sillä hetkellä saatavilla. Joskus epäergonomisessa asennossa, ja joskus voimaa tekniikan sijaan käyttäen.

Otetaan tähän vertailun vuoksi vielä esimerkiksi lentäjän työ. Työ, joka sisältää paljon istumista, mutta on samalla fyysisesti kuormittavaa. Lentäjä istuu lähes koko työvuoronsa ahtaissa tiloissa, ohjaamossa, ilman mahdollisuutta nousta seisomaan ja oikaista itseään, silloin kun keho sitä vaatii. Penkissä on muutama perussäätö, mutta kokonaisuutta on mahdotonta tuunata ergonomiseksi työpisteeksi. Asennonvaihtomahdollisuudet ovat nekin aika rajalliset ohjaamon pienen tilan vuoksi. Keholle on kova suoritus istua paikallaan lähes samassa asennossa koko työpäivä.

Yllättävät ja ennalta arvaamattomat tilanteet

Näitä tulee fyysisesti raskaassa työssä väkisinkin eteen aina silloin tällöin. Sivusin tätä aihetta jo syyskuussa, Kiire vs. Ergonomia -nimisessä blogipostauksessa, mutta kertaan vielä, mitä näillä yllättävillä tilanteilla tässä yhteydessä tarkoitan. Missä tahansa työssä voi tulla yllättäviä tilanteita eteen. Toimistotyössä yllättävä tilanne ei yleensä vaadi itsensä likoon laittamista fyysisesti. Fyysisesti kuormittavassa työssä sen sijaan, yllättävä tilanne on yleensä sekin keholle raskas. Kuvittele hoitaja avustamassa potilasta liikkeelle. Potilas meinaa yllättäen kaatua, jolloin hoitaja yrittää estää kaatumisen tarttumalla potilaaseen ja venäyttää selkänsä äkkinäisessä, hallitsemattomassa liikkeessä. Läheltä piti -tilanteita sattuu duunarihommissa työn luonteen vuoksi paljon ja niissä on aina vammariski. Vastaavanlaista riskiä ei toimistotyössä ole.

Työperäiset vaivat ja vammat

Toimistotyö harvoin altistaa tekijäänsä muille kuin niska-hartia -vaivoille, hiirikäden oireilulle tai istumisesta johtuvalle alaselkäkivulle. Fyysisesti raskaassa työssä, sen sijaan, on erityislaatuisia kuormitustekijöitä, jotka ovat usein osasyynä työperäisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen syntymiseen.

Yläraajapainotteisessa sähköasentajan työssä vaivaksi voi muodostua esimerkiksi hankalien, staattisten työasentojen aiheuttama krooninen niskakipu ja sormien puutuminen. Hoitajan työssä, potilaita avustaessa alaselkä ja ranteet ovat kovilla, kun kuorman painopistettä ei aina pysty pitämään lähellä kehoa. Lentoemännän työssä, penkkirivien tasolle ja matkustajia kohti kurottaessa, tulee paljon yläselän kiertoja ja olkapäät painuvat helposti eteen.

Jokainen kokee työn kuormittavuuden eri lailla. Yhden mielestä kova ja raskas duuni, on toiselle kevyttä. Joku kokee henkisesti raskaan toimistotyön kuormittavammaksi kuin fyysisen ja liikkuvan työn.

Millaisia kokemuksia sinulla on aiheesta? Koetko nykyisen työsi fyysisesti kuormittavaksi?

Lue myös:

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email