Esittelyssä Flight Method, Step 3

Alkulämmittelyt ja valmistelut on nyt hoidettu ja on aika lähteä lentoon. Lihasvoiman harjoittaminen alkaa perusliikkeillä. Perusteita ja tekniikkaa hiomalla ja harjoittamalla päästään kipuamaan hiljalleen matkalentokorkeuteen, vaiheeseen, jossa treenit sujuvat rutiinilla. Tärkeintä on saada laskutelineet irti maasta ja päästä ilmaan. Ensimmäiset viikot tai kuukaudet vaativat erityistä tsemppaamista, jotta harjoitteluun pääsee kunnolla sisälle ja alkaa havaita edistystä. Monesti pienikin tulos tai muutos omassa olossa motivoi jatkamaan. Syntyy itseään ruokkiva positiivinen kierre, vaikka alkuun ei olisikaan ollut vakuuttunut saliharjoittelun kiinnostavuudesta tai toimivuudesta.

Fyysistä työtä tekevien työntekijöiden kohdalla, kokonaisvaltainen harjoittelu pitää sisällään yhtä lailla Flight Methodin ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa esiteltyjä valmistelevia, aktivoivia ja huoltavia liikkeitä, kuin kuormittavampaa harjoittelua raskaammilla vastuksilla. Ne täydentävät toisiaan. Jos keskittyy pelkästään oman kehon painolla tehtäviin liikkuvuusharjoituksiin ja tukilihaksia vahvistavaan kuminauhajumppaan, kehon suuret lihakset eivät saa tarpeeksi kuormitusta kasvaakseen vahvemmiksi. Jos sen sijaan nostelee pelkästään raskaita kuormia ilman tukevaa oheisharjoittelua, harjoittelu voi ajautua liian yksipuoliseksi ja lihastasapaino kärsiä. Lämmittelyn, aktivoinnin ja kehonhuollon laiminlyönti voi myös kasvattaa vammariskiä varsinaisessa vastusharjoittelussa sekä rasitusvammariskiä töissä.

Isompien salien varustelu mahdollistaa raskaampien kuormien käytön.

Flight Methodin kolmas osa, Takeoff, pureutuu lentoonlähtöön. Päästäkseen ilmaan, lentokone tarvitsee jonkun, joka vääntää tehovivut kaakkoon. Lentomaailmassa se on lentäjä. Kiitotiellä on keskityttävä tiukasti käsillä olevaan tehtävään ja tehojen noustessa tarpeeksi ylös, on pysyttävä päätöksessä nousta ilmaan. Lentoonlähtö sujuu perusteellisten alkuvalmistelujen ja yhteistyön sekä kommunikaation ansiosta todennäköisesti ongelmitta. Ohjaamossa pidetään huoli siitä, että kone nousee matkalentokorkeuteen suunnitellusti ja proseduurien mukaisesti.

Hotellien kuntosaleilla tulee treenattua oman kehon painolla, kahvakuulilla, jumppapalloilla, käsipainoilla ja kuminauhoilla. Osassa saleista on myös vapaita painoja ja muutamia hyviä laitteita, joita käytän.

Flight Methodin kolmas osa vastaa fyysisessä harjoittelussa lihasvoimaharjoittelun alkuvaihetta (Strength Training (Start)). Tämän osion harjoitteet tähtäävät tarvittavien tekniikoiden oppimiseen, lihasvoimaharjoittelun perusliikkeiden omaksumiseen, vastusharjoittelusta innostumiseen sekä harjoittelurutiinin rakentamiseen. Tämä vaihe on kriittinen siinä mielessä, että se on usein make it or break it -tyyppisesti aikaa, jolloin moni jättää leikin kesken ja kokee epäonnistuvansa. Treenimaailmassa sinä itse olet se, joka vääntää tehovivut kaakkoon ja lähtee kipuamaan ylöspäin. Siksi varsinkin alussa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, päättäväisyyttä ja kommunikaatiota valmentajan, pt:n tai muun ohjaavan tahon kanssa.

Lihasvoimaharjoittelu on laaja aihe ja sitä voi toteuttaa monin eri tavoin useassa eri ympäristössä. Liikkeitä on pilvin pimein ja erilaisia valmennuksia pursuaa joka tuutista. Tärkeintä on keskittyä perusasioihin. Lisäksi fyysistä työtä tekevien työntekijöiden harjoitteluun on aiheellista sisällyttää ratkaisuja ammatin tuomiin fyysisiin haasteisiin ja tarjota oikein kohdistettua vastapainoa työperäiseen kuormitukseen. Kerron tästäkin aiheesta lisää Flight Method -esittelysarjan jälkeen.

Lue myös nämä:

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email