Kaiken löytää nykyään kännykästä. Treeniohjelmat, live-treenit, harjoitteluun liittyvät vinkit ja ohjeet, hyvinvointihaasteet, ravinto-ohjelmat, hyvinvointikilpailut, ja -arvonnat, kaikki ovat vain parin klikkauksen päässä. Valmentajia löytyy joka lähtöön ja sovelluskaupat ovat pullollaan erilaisia treeni- ja ravitsemussovelluksia, joissa on toinen toistaan hienompia ominaisuuksia.
Kaikkea kaikille?
Digitalisaation myötä nettivalmennusbisnes on räjähtänyt käsiin. Nettivalmennukset eivät koskaan ole sataprosenttisesti osallistujille yksilöityjä. Monia ohjelmia kaupataan saatesanoilla ”Sopii kaikille!”, ”Sinun ei tarvitse osata mitään aiheesta x, minä opetan sinulle kaiken!” tai ”Sopii kenelle tahansa, aloittelijasta konkariin. Riittää kun olet motivoitunut!”. Ajatuksen tasolla on mukavaa, että kaikki ovat tervetulleita ja ketään ei haluta rajata kohderyhmästä pois. Käytännön tasolla väittäisin, että asia on juuri päinvastoin. Minkälaisen hyödyn asiakas saa kaikkea kaikille -tyyppisestä ohjelmasta? 90-kiloinen lihaksikas henkilö, joka tekee fyysisesti raskasta työtä päivät ja haluaa kehittyä salilla, ei voi toteuttaa samanlaista ohjelmaa kuin kotona kaksi kertaa viikossa treenaava toimistotyöntekijä. Sanotaan, että edellä mainittu lihaksikas henkilö on vaikka sähköasentaja. Niska ja hartiat ovat kovilla työasennoista johtuen, eikä randomilla valitun nettivalmennuksen saliohjelmassa ole huomioitu niskan alueen harjoittamista mitenkään. Voi olla, että se ei haittaa, mutta voi hyvin olla, että jossain kohtaa niskakipu alkaa vaivata.

Entä sitten vasta-alkajat? On aikamoinen haaste löytää nettivalmennusviidakosta itselleen sopiva ohjelma ilman minkäänlaisia pohjatietoja harjoittelusta. Jos jokaista ohjelmaa kaupataan kaikille ja aloittelijoita haalitaan mukaan lupaamalla upeita tuloksia lyhyessä ajassa, (ilman, että kerrotaan, mitä kaikkea se oikeasti vaatii), mennään pahasti metsään. Vasta-alkaja kaipaa enemmän aikaa ja opastusta oppiakseen ja sisäistääkseen harjoittelun perusteet. Puhumattakaan siitä, jos vasta-alkajalla on jotain vaivaa tai kremppaa, joka tulisi harjoittelussa huomioida. Mistä voisi löytää ohjelman, jota esimerkiksi olkapääkipuinenkin osallistuja voisi toteuttaa? Aloittelijan on vaikea lähteä soveltamaan valmiita ohjelmia, kokeneempi voi siinä ehkä onnistua. Joka tapauksessa vastuu jää ihan eri tavalla kuluttajalle nettivalmennuksessa, kuin face-to-face -valmennuksessa.
”Mitä tarkemmin palvelun rajaa tietylle kohderyhmälle, sen paremmin se asiakkaita palvelee. ”
Nettivalmennuksissa on myös hyviä puolia. Asiakkaan ei tarvitse matkustaa toiselle paikkakunnalle tietyn erityisosaamisen perässä, vaan sama tietotaito on mahdollista saada nettivalmennuksen muodossa tai etäopetuksena. Moni nettivalmennus sisältää myös suljetun ryhmän, jossa osallistujat voivat keskustella ajatuksistaan ja kokemuksistaan valmennuksen aikana ja näin ollen saada vertaistukea.
Hyvä nettivalmennus tarjoaa ratkaisun tietyn asiakasryhmän tiettyyn ongelmaan. Se ei tarjoa apua kaikille vauvasta vaariin ja Pekingistä Los Angelesiin. Hyvä nettivalmennus on tietylle kohderyhmälle tarkkaan rajattu, etenee loogisesti ja sisältää tarpeeksi tietoa, aiheuttamatta infoähkyä osallistujille. Mitä tarkemmin palvelun rajaa tietylle kohderyhmälle, sen paremmin se asiakkaita palvelee.

Kuka tarjoaa ja mitä?
Netissä kuka vaan voi tarjota mitä vaan. Itsekin olen törmännyt sosiaalisessa mediassa jos jonkinmoisiin kursseihin ja webinaareihin, joissa järjestäjätaho on vähintäänkin kyseenalainen. Miten erottaa oikeasti hyvä sisältö kaikesta muusta? Valmentajan koulutustausta on kaiken lähtökohta. Kokemustieto on arvokasta, mutta aiheeseen liittyvä koulutustausta on lähtökohta valmentamiselle ja muiden opastamiselle. Toinen iso tekijä on löytää valmentaja/ohjaaja, jota tykkää seurata ja kuunnella. Vaikka joku olisi tosi pätevä oman alansa edustaja, mutta hänen tyylinsä puhua asioista ei vetoa sinuun, ei nettivalmennusta ole läheskään niin mukava seurata. Kolmas tehtävä on tarkastaa mitä valmennus sisältää ja millä aikavälillä. Kuulostaako sisältö ja sen toteutustapa sekä aikataulu realistiselta vai ei? Kuukauden ”Get in Shape” -laihdutusvalmennus (nimi keksitty), jossa tavoitteena on pudottaa 5 kiloa osallistujan lähtöpainosta riippumatta, ei kuulosta järkevältä.
Yhteenveto
Nettivalmennuksissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Toisille ne sopivat, kun taas osalle niistä ei ole toivottua apua. Jos pohdit nettivalmennuksen ostoa, mieti ainakin seuraavat asiat läpi:
- Kuka/ketkä on valmennuksen takana? (Lähdekriittisyys)
- Mikä on tavoitteesi vs. mikä on valmennuksen tavoite? Sopivatko ne yhteen?
- Jos olet aloittelija, kysy aiheesta enemmän tietävältä kaverilta/tutulta apua valmennuksen valitsemisessa tai aloita henkilökohtaisesta valmennuksesta
- Kysy valmennuksen tarkemmasta sisällöstä etukäteen. Yleensä valmennuksista voi esittää kysymyksiä valmentajalle sosiaalisen median kanavissa tai sähköpostilla ennen ostopäätöstä.
- Jos kyseessä on itsellesi täysin uusi aihe ja asia, mieti saatko kyseisen nettivalmennuksen aikana tarpeeksi tukea ja opastusta valmentajalta vai oletko valmennuksen aikana täysin oman onnesi nojassa.
Oletko joskus ostanut nettivalmennuksen tai harkinnut sellaisen ostoa? Kommentoi alle tai Instagramin puolella 🙂
Lue myös: