Miksi Salitreeni Kannattaa? 3+1 Syytä

Olen käsitellyt Youtube- ja Instagram-kanavillani sitä, miksi fyysisesti raskasta työtä tekevän työntekijän on tärkeä harjoittaa lihaskuntoaan säännöllisesti. Samoja pointteja voi bongata myös blogini Flight Method -postauksista.

Tällä kertaa haluan antaa sinulle muutamia muita syitä, jotka puoltavat lihaskuntoharjoittelun aloittamista, mutta joista en ole vielä paljon puhunut. Jos vielä mietit miksi kuntosalille kannattaa uskaltautua, niin tässä sinulle pohdittavaa: 

  1. Voima on perusta kaikelle liikkumiselle. Et yksinkertaisesti pysty liikkumaan senttiäkään eteenpäin (tai mihinkään muuhunkaan suuntaan) ilman voimaa. Riippumatta siitä, mitä lajia harrastat tai olet harrastamatta, tarvitset voimaa. Ruohonjuuritasolla ajateltuna kaikki ihmisen liike vaatii voimantuottoa: sängystä nouseminen aamulla, askelten ottaminen kävellessä, istuma-asennon ylläpitäminen tuolilla, lista voi jatkaa loputtomiin…

Jopa hissin napin painallus vaatii voimaa (yläraajan nosto, kurottaminen lähemmäs nappia ja napin painallus sormella) ja vaikkapa hengittäminen (mm. pallealihaksen toiminta ja hengityksen apulihasten toiminta). Okei, nämä ovat kaikki asioita, joihin terve ihminen pystyy sen kummempia yrittämättä ja esimerkiksi viimeisenä mainittu hengittäminen tapahtuu osittain tahdosta riippumatta.

Missä kohtaa se kuntosali sitten astuu kuvioon? No, kun kerta lihasvoima on keskiössä kaikissa arkisissa toiminnoissa, niin eikö ole loogista, että se on yksi perusedellytys myös raskaampien ja vaativimpien liikkeiden onnistumiselle? Mitä enemmän arkesi tai työsi sisältää raskaita toistoja tai vaativia kehon asentoja, sitä suurempi merkitys on kehon lihastasapainolla ja -voimalla. Raskas toistoliike menee metsään, jos lihasvoimaa ei ole riittävästi.

2. Lihas kuluttaa enemmän kuin rasva. Lihasmassa on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin rasvamassa, myös levossa. Toisin sanoen, kun lihaskuntotreenin myötä saat kasvatettua lihasmassan osuutta kehossasi, kulutat sohvalla maatessasikin enemmän energiaa kuin aiemmin. Sen lisäksi, että lihaskudos kuluttaa enemmän energiaa, se tekee vartalosta myös tiiviimmän näköisen kuin rasvakudos.

Esimerkiksi 65-kiloinen lihaksikas nainen voi näyttää silmämääräisesti hoikemmalta kuin 60-kiloinen treenaamaton nainen, vaikka naiset olisivat samanpituisia. Toki ruumiinrakenne (ei pelkkä lihasten koko tai rakenne) vaikuttaa asiaan, mutta tuossa ajatuksen tasolla annettu esimerkki. 

3. Kuntosalilla omaa kehitystä on hyvin helppo seurata. Et tarvitse sykemittaria, etkä muitakaan välineitä selvittääksesi onko tulosta tullut. Riittää kun kirjaat ylös tai muistat, vastuksen ja toistojen määrän. Jos saat tehtyä samalla painolla enemmän toistoja kuin ennen, olet saavuttanut jo kehitystä. Samalla tavalla lihasvoimasi on karttunut, jos huomaat jaksavasi tehdä saman toistomäärän kuin edellisellä kerralla, pykälää suuremmalla vastuksella. Tuloksissa on eroja päivästä riippuen ja joskus paino, joka edellisellä viikolla on tuntunut jo kevyeltä, painaakin seuraavalla viikolla paljon, mutta se on ihan normaalia ja tasaantuu ajan kanssa.

Kannattaa aina kuunnella omaa vireystilaa ja kulloisenkin päivän voimatasoja sekä yrittää treenata semmoisella vastuksella, joka pistää vähän irvistämään viimeisissä toistoissa. Samalla on tärkeää huolehtia siitä, ettei suoritustekniikka hajoa sarjan lopussakaan. 

+1: Yksi bonussyy sille, miksi lihaskuntotreeni salilla on parasta, on se fiilis, joka treenin aikana ja sen jälkeen tulee. Kun jaksaa pusertaa viimeisetkin toistot, vaikka epätoivo meinaa iskeä, tulee tunne, että on vahva. Usko itseen kasvaa. Vaikka salilla egoilu on ihan oma taiteenlajinsa, enkä siitä perusta, niin on totta, että treenaaminen antaa kivaa lisäboostia itsetunnolle ja olo omassa kropassa on monesti senkin johdosta parempi. 

Vieläkö punnitset plussia ja miinuksia?

Lue myös:

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email