Niskakipu Yllätti – Mitä Tehdä?

Heräät aamulla epämääräisesti nukutun yön jälkeen inhottavaan toispuoleiseen niska-hartia-kipuun. Pää kääntyy ainoastaan toiseen suuntaan ja niskan lihakset tuntuvat kivikovilta. Nouset sängystä ylös ja kävelet päätä liikauttamatta keittiöön kahvinkeittimen luo. Jospa kofeiini auttaisi…

Tilanne on varmasti monelle tuttu. Joskus tulee nukuttua hassussa asennossa, pää vinossa tai huonosti tuettuna, jolloin seurauksena on kamala niskakipu. Minulle kyseinen tilanne osui eteen sunnuntaiaamuna. Herättyäni huomasin, että pääni ei käänny vasemmalle, eikä ylös juuri ollenkaan, ja pelkkä liikkeen yrittäminen sattui niskaan jo huomattavasti. Minulla on erittäin harvoin niska kipeä johtuen aktiivisesta lihaskuntoharjoittelusta. Tällä kertaa niskakipu tuli kuitenkin ennalta arvaamatta yön aikana ja muistin taas miten inhottavalta se voikaan tuntua.

Vastaavat äkilliset lihasjumit, (jotka eivät ole seurausta onnettomuudesta,) ovat siitä harmillisia, että yleensä niihin auttaa parhaiten vain aika. Akuutti vaihe menee ohi kyllä itsestään, jos ei liikaa rasita kipeää aluetta. Alla muutamia vinkkejä, joita voi kokeilla jännittyneen alueen rentouttamiseksi.

Kylmähoito 15-20 min kerrallaan
Kipugeeli kipeälle alueelle
Kevyt liikkuvuusjumppa ilman lisävastusta
Jännitys-rentoutus-harjoitus

Kylmähoito: kääri pakastevihannespussi tai vastaava pyyhkeen sisään ja laita kipeälle alueelle 15-20 minuutiksi kerrallaan. Voit toistaa hoidon useamman kerran päivässä.

Kipugeeli: Kipugeelejä saa muun muassa apteekeista ja joistakin tavarataloista. Geeliä tulee levittää käyttöohjeen mukaan kipeälle alueelle geelin vahvuudesta riippuen 2-4 krt päivässä, yleensä aamuin ja illoin. HUOM! Kipugeeli on lyhytaikaishoito, eikä se sovellu pidempiaikaiseen, jatkuvaan käyttöön.

Kevyt liikkuvuusjumppa: Jos niska on jumahtanut pahasti, on varmaan sanomattakin selvää, ettei samana päivänä kannata suunnata kuntosalille. Kun pää ei käänny kunnolla, liikkeiden suorittaminen oikeilla tekniikoilla vaikeutuu, hartiat jännittyvät tavallista enemmän ja niskakipu voi pahentua. Tee siis mieluummin kevyttä liikkuvuusharjoittelua. Kääntele päätä sen verran kuin se kääntyy kaikkiin eri suuntiin ja pyörittele hartioita. Tue niska hyvin, jos lepäilet sohvalla tai sängyssä. Kun kipu on poistunut, kannattaa aloittaa niskan ja yläselän jumppaaminen.

Jännitys-rentoutus-harjoitukset: Näitä varten tarvitset kaveria. Istu tuolille ja kaveri menee seisomaan taaksesi. Käännä päätä kipeälle puolelle (esim. vasemmalle) sen verran kuin se kääntyy. Kaveri asettaa kätensä samalle puolelle päätäsi ja painaa kevyesti vastaan. Paina päätäsi kaverisi kättä vasten, pidä jännitys muutama sekunti ja rentouta. Toista viisi kertaa per puoli.

Pahasti jumissa oleva lihas voi olla myös tulehtunut. Lämpöhoitoa ei suositella tulehtuneelle alueelle, joten akuuttiin vaivaan on turvallisempaa kokeilla kylmähoitoa. Nyrkkisääntönä pidetään seuraavaa: lämpöhoito krooniseen vaivaan ja kylmähoito akuuttiin vaivaan. Myös kipeän alueen voimakkaampi hieronta on parempi ajoittaa vasta akuutin kivun lievennyttyä, jottei mahdollinen tulehdus leviä.

Jos tilanne on paha, eikä vaiva ala helpottaa muutamassa päivässä, voi olla aiheellista mennä lääkäriin.

Lue myös postaukseni selkäkivusta: Mitä tehdä, jos selkään sattuu?

Tutustu edelliseen postaukseen alta:

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email