Operaatio Vesa 2.0 – Mitä Ensimmäisten Kuukausien Aikana Tapahtui?

Miten Operaatio Vesa 2.0 lähti konkreettisesti käyntiin ensimmäisen yhteydenoton jälkeen? Onko Vesa tuomittu olemaan ikuisesti yhtä notkea kuin norsu, vai onko hänellä vielä toivoa paremmasta? Lue tämä postaus, niin tiedät! Ensin äänessä on Vesa ja alempaa löytyy Minnan kertomus tapahtumista ja lähtötilanteesta.

Vesa: ”Kun tapasimme Minnan kanssa suunnittelupalaverissa, minulla ei ollut itsellekään täysin selvää mitä tavoitteita lähtisin hakemaan. Olen ollut äärettömän laiska tekemään lihashuoltoa (venyttelyä) ja mitään liikkuvuuteen liittyvää. Minnalla oli kuitenkin avaimet näihin. Kävimme tekemässä avaavia ja vahvistavia treenejä työnantajamme kuntoilutilassa, varsinaisen kuntosalin ollessa koronan vuoksi suljettu. Voi sitä nivelten ja ties minkä paukkumista kun ensimmäisiä liikkeitä hapuilin. Minna osasi erittäin hyvin joka liikkeessä kuvailla mihin kohtaan mikäkin liike vaikuttaa ja missä pitäisi tuntua. ”Käännä käsiä aavistus leveämmälle, jalka vähän enemmän suoraksi” jne. 

Voin rehellisesti sanoa, että olen pitänyt kaikenlaisia keppijumppia yms. vähän ”naisten salihömpötyksinä”, mutta tajusin niiden tehon ja hyödyn erittäin nopeasti. Eikä ollut mitään kevyttä hommaa, hiki nousi pintaan hyvinkin nopeasti. Saattoi olla myös tuskanhiki.😄 Minna otti muutamia kuvia ja videoita liikkeistäni ja koosti niistä todella havainnollistavan ohjelman. Tuli niin paljon uutta asiaa, että en olisi niitä kaikkia enää kotona muistanut. 

Siitä reippain mielin kotiin ja aloittamaan kotitreenejä, tästä myöhemmin lisää 🙂”

Alkutapaaminen

Minna: ”Tapasimme Vesan kanssa suunnittelupalaverin merkeissä eräänä kirpsakkana päivänä helmikuussa. Kahvittelimme rennosti samalla kun kirjasin ylös Vesan toiveita tulevan suhteen ja kertomusta nykytilanteesta. Kävimme läpi mitkä ovat Vesan suurimmat haasteet sen hetkisten elintapojen ja elämäntyylin osalta sekä pohdimme tavoitteiden asettelua. 

Kehotin Vesaa käymään InBody-mittauksessa, jotta saataisiin kehonkoostumuksesta tarkempi kuva. Rasvaprosentti oli 15,3 ja lihasmassaa kiloina 61,7. Lisäksi Vesa otti itsestään mitat mittanauhalla seuraavilta alueilta: vyötärö, rinta, lantio, reisi, hauis ja pohje. Lähtötilanne ei ollut kriittinen, mutta kehityskohteita löytyi. Rasvaprosentin osalta tavoitteeksi asetettiin 12.”

Liikkuvuus- ja lihasvoimakartoitukset

Seuraavan kerran tapasimme livenä Norran toimistolla. Tarkastelin Vesan ryhtiä ja liikkuvuutta etenkin olkanivelten, lonkkien, alaselän ja rintarangan osalta. Olkanivelet kaipasivat lisää liikkuvuutta ja karski lentäjä sekä maatilan isäntä kokonaisuudessaan hieman elastisempaa olemusta. Koutsi joutui pian toteamaan, että norsukin on notkeampi…. No ei sentään, Vesa veti todella hienolla asenteella liikkuvuustestit läpi ja positiivisesti yllättäviäkin huomioita tuli tehtyä. Vesan rintaranka ei ollut täysin jumissa, eikä lantion asentokaan ollut katastrofaalinen. Hiihtolenkit ja yleinen aktiivisuus elämässä näkyivät Vesan tavassa tehdä liikkeitä. Liikkkuvuuden osalta eniten kehitystä kaipasi olkapäät, hartioiden seutu sekä alaselkä.

Liikkuvuusosion jälkeen siirryttiin lihasvoimaliikkeisiin. Teetätin Vesalla perusliikkeitä: pyysin menemään kyykkyyn, tekemään lantionnostoja, aktivoimaan pakaroita sekä taiteilemaan kylkilankussa. Vaikka hikeä puski otsalla joidenkin liikkeiden kohdalla, ei Vesa luovuttanut. Liikkeitä testailtiin ja koutsi totesi, että pakaroiden aktivointi kaipaisi treeniä. Istumatyö lentäjänä ja fyysinen työ maatilalla olivat vetäneet alaselän alueen sen verran liikkumattomaksi, että pakaroiden hermottuminen oli hankalaa. 

Ylävartalon lihaksia rasitettiin lapapunnerrusten, olkanivelen kiertojen ja yläselkää vahvistavien liikkeiden avulla. Vesa sai useimpien liikkeiden kohdalla nopeasti tekniikasta kiinni ja harjoitteli liikkeitä kuuliaisesti. Tapaamisen jälkeen laadin Vesalle kattavan kotitreeniohjelman, jonka avulla Vesa saa tasapainoitettua lihaksistoaan, lisättyä liikkuvuuttaan ja luotua vastapainoa fyysisesti raskaalle työlle.”

Miten harjoittelu kotona lähti käyntiin ja onko ensimmäisiä tuloksia jo alkanut näkymään? Se selviää ensi kerralla. Pysy siis kuulolla!

Lue tästä, mistä kaikki sai alkunsa.

Alta pääset edelliseen postaukseen:

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email