Päivätyö vs. Vuorotyö – Osa 2

Treenaisitko mieluummin iltapäivällä töiden jälkeen, vai aamupäivällä ennen iltavuoroa? Onko kokkaaminen ja siivoaminen mielestäsi helpompi keskittää viikonlopulle vai hoitaa muiden juoksevien asioiden lomassa joskus, kun sattuu ehtimään? Postaussarjan ensimmäisessä osassa tarkastelin päivätyön ja vuorotyön vaikutuksia uneen, ruokailuun sekä vapaa-aikaan. Tällä kertaa pohdin, miten työajat vaikuttavat treenaamiseen, kotitöihin sekä palautumiseen.

Treenit

Ihannetilanteessa menisin salille aina aamupäivällä, noin yhdentoista aikaan, kolmesta neljään kertaan viikossa. Käytännössä menen sinne vaihteleviin aikoihin ja tarkastelen treenejä viikkotasolla niin, että saan kaiken suunnitellun tehtyä. Kerroinkin Instagramin puolella, että salitreenit ovat painottuneet viikonloppuihin nyt päivätyötä tehdessäni. Yksi salitreeni arkena ja kaksi viikonloppuna sekä kotona kehonhuoltoa. Tilanne ei ole optimaalinen, mutta toimii tämänhetkisessä arjessani. Tärkeintä treenien suunnittelussa on huomioida, että ehtii palautua riittävästi treenikertojen välillä.

Vuorotyötä tehdessäni käyn usein aamupäivällä salilla. Vuorotyössä treenejä on helpompi jakaa tasaisesti pitkin viikkoa. Harvoin tulee eteen tilanne, jolloin joutuisin treenaamaan hyvin väsyneenä pitkän työpäivän jälkeen. Saan treenit mahdutettua vapaapäiviin, päivystyspäiviin sekä iltavuoroja ennen. Joskus, kolmen päivän aamupainotteisella työreissulla, koen parhaaksi tehdä treenin heti työpäivän päälle ja hypätä sitten sängylle koomaamaan. Ja koska vuorotyö itsessään rasittaa kehoa aikatauluvaihteluineen päivätyötä enemmän, olen myös välillä ottanut päiväunet treenin sijaan.

Kotityöt

Ehdottomasti suurin ero kotitöiden hoitamisessa eri työajoilla liittyy kaupassa käyntiin ja ruoanlaittoon. Säännöllistä päivätyötä tehdessä on yksinkertaista ja helppoa käydä kaupassa esimerkiksi sunnuntaisin ja kokkailla vaikka sunnuntaina ja keskiviikkona muutama isompi ruoka, joita voi pitkin viikkoa syödä.

Vuorotyötä tehdessä jääkaappiin jää tosi usein jotain jämiä jäljelle, eikä niitä viitsi syödä enää työreissun jälkeen. Neljä päivää sitten keitetty peruna ja kuivahtanut kananpala ei oikein houkuttele hotelli- ja miehistöruokien jälkeen. Kaupassa tulee vierailtua useammin ja ruokien suunnittelu on hankalampaa päivystysten ja epävarmojen työaikojen vuoksi. Työajat voivat tuottaa haasteita, mutta pakko todeta, että suunnittelemalla saa vuorotyöläinenkin ruoka-asiat kuntoon, jos jaksaa nähdä vaivaa.

Palautuminen

Maanantai kun alkaa, sitä tuntee hyppäävänsä jonkin ihmeellisen kilpakelkan kyytiin ja päätyvänsä tukka putkella hetkeksi varikolle aina viikonlopuksi. Kunnes maanantaina sama alkaa alusta. En tykkää sanasta oravanpyörä, mutta kieltämättä maanantaista perjantaihin kyseinen pyörä rullailee aika kovaa vauhtia 😀 Korona on hidastanut hieman menoa, mutta silti tuntuu, että viikot menevät älyttömän nopeasti, ja aika vaan häviää jonnekin.

Vastaavaa oloa ei vuorotyössä kovin usein tule. Pidemmän työrupeaman jälkeen saattaa mennä yksi päivä loikoillessa ja palautuessa, mutta sen yhden päivän jälkeen voi olla vielä kaksi kokonaista vapaapäivää. Sunnuntaisin ei koskaan tule tarkasteltua tulevaa viikkoa ja mietittyä, että taas sama työputki alkaa.

Yhteenveto

Molemmissa työaikamuodoissa on hyvät ja huonot puolensa. Jos on aina tehnyt päivätyötä, voi luulla, että vuorotyö on haastavaa ja hankalaa. Itse pelkäsin lentoemännäksi hakiessani, että kroppani ei kestäisi yötöitä, aamuneljän herätyksiä tai työvuoroja, jotka loppuvat kahdelta aamuyöllä. Huoleni osoittautuivat turhiksi ja sopeuduin vuorotyöhön hyvin.
Perusterveet elämäntavat ja hyvä lihaskunto auttavat varmasti asiaa. Toisaalta, jos on ikänsä tehnyt vuorotyötä, voi kaivata säännöllistä unta ja rutiinia elämäänsä.

Osalla ei pelkästään terveydentila, vaan myös elämäntilanne vaatii säännöllisen päivätyön, kun taas osa ei vaihtaisi vuorotyöstä pois mistään hinnasta. Jos pitäisi valita jompi kumpi työaikamuoto loppuelämäksi, tällä hetkellä valitsisin jälkimmäisen. Vuorotyö vaatii uhrauksia ja enemmän suunnitelmallisuutta, mutta antaa mielestäni eri tavalla vapautta kuin päivätyö.

Jos sinun pitäisi valita loppuelämäksi joko päivätyö tai vuorotyö, kumman valitsitit? Kerro kommenteissa 🙂

Joko luit tämän postauksen ensimmäisen osan? Pääset siihen alta:

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email